...
Vasile Topac

AgroGo Cofounder

China și iar China în ultimele rapoarte USDA

2019-12-16

Salutare prieteni,

Cele mai recente rapoarte USDA, apărute săptămâna trecută, (pe care le găsiți aici ) ne vorbesc despre estimări de stocuri mai mari la porumb și grâu, la grâu ajungând chiar la o valoare record. Totuși schimbările nu sunt dramatice și nici surprinzătoare, semn că nici bursele nu au arătat reacții semnificative.


Un lucru care mi-a sărit în ochi când traduceam rapoartele este cât de des este menționată China în rapoarte.

Și în majoritatea mențiunilor se vorbește despre creșteri (producția de porumb în creștere, producția de soia în creștere...).

Cât despre grâu, rapoartele menționează că stocurile de grâu din China însumează 51% din totalul stocurilor mondiale (fiind și ele în creștere în China). Dacă obișnuiam să asociem China cu orezul sau produsele electronice, să ne reamintim totuși că este și cel mai mare producător de grâu din lume și un player gigant în industria cerealelor, atât ca și producător cât și ca și consumator.

Nu degeaba, președintele SUA, Donald Trump a anuțat zilele acestea că încheie un acord comercial cu China, unul din puctele esențiale fiind reînceperea tranzacțiilor agricole (cu China pe post de cumpărător).

Cel mai probabil acest anunț va avea efecte și asupra burselor zilele acestea...