...
Vasile Topac

AgroGo Cofounder

Prețurile la rapiță și orz în sezonul 2020

2020-06-03

Suntem în pragul campaniei de recoltare al orzului și rapiței. Anul acesta avem parte de un sezon ceva mai dificil, în primul rând din cauza secetei care a afectat multe regiuni din România iar apoi datorită complicațiilor apărute pe seama pandemiei de coronavirus.

Dacă analizăm prețurile celor două produse, vedem că ele sunt comparabile cu prețul de anul trecut, pentru această perioadă.

RAPIȚA: În cazul rapiței, comparația prețului MATIF Paris cu prețul din sezoanele precedente, ne arată ca în aceste zile, avem acelasi preț ca și anul trecut (373 EUR/t). 


Prețul este unul destul de bun, iar dacă producția a fost una decentă, repița este o cultură destul de profitabilă și în acest an. Acum, dacă cineva se aștepta să obțină și acum prețul mare pe care l-am avut în iarnă, poate fi dezamăgit, însă această scădere a prețului era previzibilă pe piața futures.

Legat de prețurile din piața fizică locală, din informațiile primite din țară în ultimele săptămâni, am aflat că o cooperativă agricolă din jud. Giurgiu a vândut la licitație rapița cu 362 EUR/t, iar în vestul țării, în județul Arad, știm că au avut loc achiziții de rapiță la prețul de 345 EUR (cu livrare la silozul traderului).


ORZ: În cazul orzului, prețurile de ieri, 3 Iun 2020, în regim DAP Constanța (livrate la Constanța) erau în jurul valorii de 150 EUR/t. Stocurile de orz prognozate la nivel mondial și UE sunt mai mari decât cele din sezonul trecut, așa că momentan, din perspectiva stocurilor nu există presiune mare pentru creșterea prețului. O oază de speranță vine însă din China, unde se prognozează o creștere a cererii (pentru sezonul viitor!) și se estimează importuri de aprox. 6 mil. tone de orz.