...
Vasile Topac

AgroGo Cofounder

Prognoze de prețuri la cereale și oleaginoase pentru cultura 2021

2021-02-12

Avem acum parte de prețuri mari la majoritatea produselor agricole, peste media ultimilor ani, la unele chiar prețuri record (mai concret, la Floarea soarelui).

Cum se arată însă prețurile pentru sezonul pe care-l avem în față? Pentru a ne face o idee, merită studiate graficele cu cotațiile futures de la bursele relevante.

Astfel, în cazul porumbului de exemplu, cotația bursei MATIF Paris pentru contractul cu data de livrare în Noiembrie 2021 (deci la recoltarea noii culturi) era astăzi la 185 EUR/tonă, cu 33 EUR mai mic față de prețul pentru livrare curentă a culturii vechi.


Situația e similară și la celelate produse. Nu putem zice că e o surpriză, era de așteptat ca traderii de pe burse să tranzacționeze în scădere prețul pentru noua recoltă, având în vedere prețurile peste medie din acest sezon și prognoza pozitivă pentru producția globală în acest an.

Binențeles, aceste prețuri se schimbă zi de zi, dar de regulă, trendul e influențat puternic doar dacă apar schimbări majore legate de producție / consum / stocuri.

Notăm o scădere mult mai mare, de aprox. 200$/tonă, a prețului pentru cultura nouă din 2021 de Floarea Soarelui livrat în portul Constanța. Scăderea apare pe fondul prețului record pe care-l avem pentru cultura veche (peste 650$/tonă livrat în Constanța), un preț dat de oferta extrem de mică, preț la care au loc foarte puține tranzacții. În cazul florii soatelui, avem doar indicații de prețuri forward din piața fizică, neavând o bursă unde se tranzacționează acest produs în contracte futures.


Vă prezentăm mai departe graficele cu evoluția prețurilor futures și pentru grâu și rapiță la bursa MATIF.


Restul conținutului este disponibil doar pentru utilizatorii abonați. Pentru abonare, vezi detalii AICI.
În caz că aveți deja un abonament activ, asigurați-vă ca sunteți logat în AgroGo.