...
AgroGo

AgroGo Team

Pretul corect al cerealelor [Newsletter AgroGo 13 Mar 2017]

2017-03-13

Încep cu prezentarea prețurilor la porumb şi la grâu pentru acest început de săptămână:

Prețurile de la burse sunt informații extrem de utile, fiind cele mai transparente prețuri de referinţă disponibile. De asemenea, evoluţia prețurilor bursiere influențează tendinţele pieței locale (avem multe grafice comparative care pot demonstra asta). 
Este însă prețul din piața locală la aceeaşi valoare cu cel de la bursă (să zicem MATIF Paris)? De regulă nu... Și nu e doar la noi așa, la fel e și la americani, francezi,... oriunde altundeva. Explicaţiile pentru acest lucru stau în faptul că piaţa fizică are mai mult de-a face cu logistica (stocare, transport, ...) decât piaţa bursieră.
Diferența dintre prețul din piaţa locală (fizică) şi preţul burselor, denumită în literatura de specialitate basis, este de regulă negativă. Se întâmplă și excepții, când prețul pieței este mai mare decât prețul bursei (din cauza cererii locale mai mari pe moment).
O să tratăm acest subiect într-o postare mai amplă pe blogul nostru, unde o să discutăm şi alte concepte din această arie.

Aş mai dori să anunţ ceva:
Miercuri, 15 Martie vom lansa versiunea PRO a serviciului AgroGo. Echipa noastră a muncit mult pentru această versiune și sperăm ca noile funcționalități, alese cu grijă :) , să vă placă.
Revenim în curând cu detalii!