...
Vasile Topac

AgroGo Cofounder

Pretul la rapiță - MATIF dă tonul și în regiune

2017-11-27

Vorbim astăzi despre un produs tare popular de câțiva ani, rapița. Dincolo de aspectul frumos, decorul clasic pentru fotografiile de sezon, rapița a fost și o cultură profitabilă. 
Un lucru pe care l-am constatat în legătură cu prețul la rapiță din România, este că acesta merge de regulă în tandem cu prețul rapiței de la bursa MATIF Parisurmând tendințele acestei burse mai îndeaproape decât oricare alt produs agricol!
Astfel prețurile MATIF sunt importante pentru rapiță, atât ca și reper pentru vânzare imediată cât și ca reper pe termen lung (pentru planificarea culturilor) bazat pe prețurile futures cu date de livrare mai îndepărtate.
Găsiți mai jos un grafic cu evoluția prețului la rapiță la bursa MATIF în ultimii ani:


În primăvara acestui an am emis o analiză (care a fost apoi preluată de mai multe publicații din domeniu) în care spuneam că prețurile futures de la MATIF arată pentru 2017 prețuri bune, dar ceva mai mici decât în 2016.
Același lucru poate fi spus acum și pentru 2018, dar pentru aceasta vom reveni în viitorul apropiat cu o nouă analiză (sau, pentru abonații AgroGo Profesional, graficul curba futures, actualizat zilnic, ilustrează clar acest aspect).

De asemenea, în AgroGo aveți acces și la prețuri din portul Constanța sau de la bursa ICE Canada pentru rapiță.

O săptămână rodnică!