...
Vasile Topac

AgroGo Cofounder

Prețul porumbului în 2022 a crescut simțitor, dar profitabilitatea s-a prăbusit

2022-11-04

Încă suntem în campania de recoltare porumb (mă rog, acolo unde a fost ce recolta), astfel că facem, ca de obicei o mică analiză a prețurilor.

Prețul porumbului livrat la Constanța zilele acestea este în jurul valorii de 295 EUR/tonă, dar cu o variabilitate mare, influențat în special de știrile legate de război și de rapoartele de producție.

Astfel, prețul în perioada de recoltare din acest an este cu aproximativ 60 EUR/t mai mare decât în sezonul trecut. Până aici lucrurile sună bine pentru productători.
Dacă ne uităm însă la profitabilitatea porumbului în acest an în România, e jale!


După calculele noastre, la acest preț, pentru a ieși pe 0, deci să nu aibe pierdere dar nici profit (cunsocut ca pargul de break-even), un fermier ar fi trebuit să recolteze undeva între 4 și 5 tone (variază în funcție de cum au fost gestionate inputurile, la fermele foarte performante, pragul poate fi și mai jos).


Dar din cauza secetei ce a afectat mare parte din țară, fermierii care au reușit să treacă acest prag de 4-5 tone sunt foarte puțini! Toți ceilalți nu pot vorbi de profit în acest an. Iar unde a fost producție calamitată total, evident, pierderea este foarte mare.

Nu vrem să mai intrăm în discuția cu irigațiile, a fost dezbătută intens în această perioadă.

Sperăm să vină un sezon mai bun, care să-i ajute pe fermieri să recupereze pierderea din acest an.

Iar pe cei care au încă stocuri din alte cuturi, sau chiar porumb, îi îndemnăm să studieze piața cu atenție, pentru a încerca o valorificare cât mai bună.


Toate cele bune!