...
Arpad Toth

AgroGo Cofounder

Un ochi pe grâu si rapoartele USDA

2017-07-17

Rapoartele USDA din această lună vin cu o serie de informații extrem de interesante despre producția de grâu.  Conform statisticilor NASS (Serviciul Național de Statistică Agricolă din SUA) din luna iulie, primele referitoare la sezonul 2017/18, producția de grâu a Statelor Unite ar urma să fie semnificativ mai redusă decât cea din sezonul precedent.  Această scădere este cel mai probabil cauzată de condițiile severe de secetă ce afectează câmpiile nordice. Oricum, aparent nu doar Statele Unite sunt afectate, se estimează producții mai mici și în China, Australia și chiar și în UE. În sens opus, atât pentru Turcia cât și pentru Rusia se așteaptă producții mai mari. 

În analiza AgroGo de săptămâna trecută, pe care o puteți citi și aici, am vorbit despre o creștere a prețului grâului. Din păcate, acest trend nu a continuat, iar sfârșitul acestei săptămâni a adus o ușoară scădere a cotațiilor bursiere atât la MATIF cât și la Chicago.



Dacă ne uităm puțin pe rapoartele USDA din iulie 2015, observăm o asemănare cu sezonul curent. Ne referim la condiții meteo nefavorabile care au influențat negativ producția din două regiuni importate: Canada și UE, în timp ce Rusia, Ucraina și Kazakhstan au avut producții bune. În plus dacă ne uităm pe istoricul din AgroGo, vedem că în acea perioadă, prețul grâului la MATIF a suferit o scădere destul de substanțială:


Totuși,  încă nu avem motive de îngrijorare, nu putem ști cu exactitate cum vor fi afectate prețurile în acest sezon, dacă se va repeta istoria sau nu, dar un lucru e cert: e foarte important să fim cu ochii pe piețele internaționale, să urmărim prețurile de la burse și să analizăm graficele din trecut.

Rapoartele USDA pe luna Iulie, le găsiți, ca de obicei, structurate și traduse în limba română pe AgroGo.ro, la adresa: http://www.agrogo.ro/ro/rapoarte/usda.

Pentru mai multe date și analize, vă așteptăm pe AgroGo.ro

O săptămână rodnică!