...
Vasile Topac

AgroGo Cofounder

Prețul BASIS - studiu pe grâul de panificație livrat la Constanța 2023

2023-03-31

Prețul basis este în mod normal un indicator foarte important în analizele agro-finaniciare, dar foarte puțin cunoscut în piața din România.

Dealtfel, deși am tot căutat, nu am reușit să găsesc o traducere în limba română a acestui termen, așa că-l voi folosi în varianta lui internațională BASIS.

În acest articol vom face o scurtă introducere a acestui termen după care îl vom exemplifica pe cazul grâului de panificație livrat la Constanța.

- Introducere basis

Basis reprezintă diferența dintre prețul în piața fizică locală al unui produs și prețul futures al produsului la bursă.

Asta înseamnă că el diferă în funcție de zonă, deci vom avea un anumit basis în Constanța, altul la Arad și altul în Botoșani...

De regulă basis-ul este negativ, pentru că prețul din piața locală, de cele mai multe ori este mai mic decât prețul de la burse (nu mai explicăm aici de ce, avem destulă teorie în acest articol).

Silozurile sau terminalale de cereale din Statele Unite ale Americii, când fac oferte de achiziție, ele nu oferă un preț concret, ci un basis; de exemplu, "azi la grâu cumpărăm cu -18 USD/t față de cotația curentă de la bursă". Deci pe lângă variația prețului de la bursă, apare și variabila basis, adică diferența față de bursă, care se schimbă cel puțin zilnic.

La noi nu se practică acest tip de cotație (excepție făcând poate rapița, care uneori se cotează relativ la MATIF) din simplul motiv că nu se prea tranzacționează la burse (o să vorbim în alt articol și despre hedging, un alt termen care lipseste din vocabularul românesc).


- Analiză basis preț Grâu panificație - DAP Constanța

Chiar dacă în România nu se cotează cu basis, analiza basis-ului ne poate aduce informații utile și o înțelegere mai bună a evoluției pieței.

Pentru a vizualiza cât mai ușor evoluția valorii basis la Grâu panificație, venim direct cu niște grafice, în care valoarea basis este dată de prețul DAP Constanța  minus prețul de la bursa MATIF Paris.


Graficul ne arată evoluția basis-ului (DAP Constanța minus MATIF Paris) în EUR/t în prima perioadă a anului 2023. Din prima vedem că toate valorile sunt negative, aceasta înseamnă că în tot acest interval prețul local a fost mai mic decât cel bursieri (din nou, lucru absolut normal).

Vedem că în luna Ianuarie am avut o perioadă cu basis puternic, care se apropia de zero (prețul local era aproape de cel al bursei). Acesta este de regulă un indicator că în acea perioadă a fost cerere ridicată în piața locală.
De asemenea vedem că la sfârșitul lunii Martie 2023 am avut un basis slab, cu diferențe mari în piața locală de până la -35 EUR față de prețul bursier.

În graficul de mai jos puteți vedea o altă perspectivă asupra basis-ului, sub forma de interval, sau bandă, între prețul local și cel bursier, pentru aceeași perioadă ca în graficul de mai sus.


Mai menționez câteva aspecte importante care țin de basis și evoluția lui:
- de multe ori, evoluția basis-ului este independentă de evoluția bursei.
- evoluția basis-ului are de regulă o sezonalitate, acesta tinzând să fie mai slab (diferențe mai mari) în perioada recoltării.
- în cazul analizei de mai sus, este de menționat faptul că piața din România are pentru grâu un basis influențat mult de ceea ce se întâmplă în bazinul Mării Negre și în licitațiile internaționale, bursa MATIF nefiind aici singurul, poate nici măcar principalul reper.

Evident, că acest articol acoperă doar elemente de bază ale studiului valorii basis și ale evoluției lui, dar este un început, într-o piață în care acest concept nu are deloc popularitate (încă). 
Pe lângă faptul că în AgroGo găsiți grafice de bază cu date la zi pentru a compara ușor evoluțiile pieței locale cu cele bursiere, încercăm să aducem și suportul teoretic pentru analize mai aprofundate.