...
Vasile Topac

AgroGo Cofounder

Bursa pentru cereale si seceta

2017-08-07

Am umblat perioada aceasta prin vestul țării si am văzut pe câmp foarte mult porumb afectat de caniculă.
Ne-am aștepta ca în aceste condiții prețul porumbului să crescă. Când ne uitam însă pe evoluția prețului porumbului la burse (la MATIF de exemplu), nu vedem creșterea așteptată, ci mai degrabă o stagnare (după scăderea din ultimele săptămâni):


Oare bursa e insensibilă la secetă și probabila producție mică?
Sunt multe de zis, dar un aspect important e faptul că trăim într-o economie globalizată, unde o producție mare în Rusia poate compensa producția slabă din România și Franța.

Dacă ne uităm mai în detaliu însă, o să vedem că prețul actual al porumbului la MATIF este cu livrare în luna August, deci din producția veche. Cumulat cu stocurile mari de porumb față de 2016, raportate în Iulie, avem o posibilă explicație pentru interesul mic al traderilor legat de porumbul din recolta veche.

De marți (8 Aug), expiră contractul cu livrare în August iar contractul de bază la MATIF devine cel cu livrare în Noiembrie, deci pentru recolta nouă. Acest contract are deja un preț mai mare și merită urmărit, în special dacă doriți să încheiați contracte cu livrare la termen.

O săptămână rodnică!