...
Vasile Topac

AgroGo Cofounder

Creșteri majore de prețuri la cereale și oleaginoase față de sezoanele trecute

2021-11-11

Trăim vremuri foarte interesante în domeniul agribusiness, cu greutăți (cum ar fi scumpirea puternică a îngrășămintelor) dar și cu unele vești bune pentru producători, mai exact prețuri bune la produsele recoltate.


Ce s-a întâmplat cu evoluția prețurilor la cereale și oleaginoase în ultimele luni cred că depășește orice așteptări.

Avem prețuri mari și chiar record la unele produse. La grâu am avut zilele trecute un nivel istoric la bursa MATIF Paris, am vrut să zic un vârf, dar nu se vede a fi un vârf izolat, ci se încadrează într-o pantă care (încă) nu s-a oprit. Aceste tendințe au dus cotația grâului de panificație la valori de aprox. 270 EUR/t în Constanța. În aceeași perioadă a lunii Noiembrie, cu 2 ani în urmă, prețul era cu 100 EUR mai mic per tonă... Vezi grafic:


Și în cazul porumbului, avem un surplus de aproximativ 90 EUR/t față de prețul de acum 2 ani și de 40/t EUR față de acum un an.

Iar la oleaginoase, ce să mai spunem?! Atât în cazul rapiței cât și al florii soarelui, prețul este aproape dublu față de acum 2 ani, perioada aceasta. La rapiță însă diferența este uriașă și față de anul trecut (aproximativ 200 EUR/t mai mare decât acum 1 an).


Un aspect mai important față de comparațiile cu sezoanele precedente este evoluția prețului din perioada de recoltare și până acum, evoluție care determină randamentul stocării. Astfel, vedem la rapiță și la grâu o profitabilitate foarte mare a stocării, lucru pe care-l vom analiza într-o postare dedicată.