...
Vasile Topac

AgroGo Cofounder

Evoluția prețului la grâu în perioada recoltării în 2020

2020-07-22

Suntem încă în campania de recoltare la grâu. Deja e destul de clar că producția medie la nivel de țară va fi una semnificativ mai mică decât în ultimii ani, date fiind condițiile secetoase din primăvară din unele părți ale țării.

Ce se întâmplă însă cu prețurile? Avem o perioadă cu volatilitate mare, prețuri care se schimbă repede...

În ultima perioadă am avut un trend de creștere la prețul grâului în portul Constanța, ajungând la finalul săptămânii trecute la cotații de 847 RON/t (178 EUR/t) în regim DAP Constanța (livrat la Constanța). Aceasta înseamnă o creștere de aproximativ 13 EUR/t în ultima lună.


În alți ani aveam trenduri de creștere la grâu ceva mai târziu, spre sfârșitul campaniei. Anul acesta avem însă acest trend chiar în mijlocul campaniei de recoltare. Cauzele sunt multiple, începând cu evoluția prețului pe burse (am avut un trend ascendent pe bursa MATIF la grâu, deși în ultimele zile acesta s-a stabilizat), dar și producția scăzută la nivel național și mai ales la nivel regional; UE are o producție mai mică, iar estimările pentru sezonul 2020/2021 sunt de scădere a producției și a stocurilor de grâu și la nivel mondial.

Un rol important în evoluția imediată a prețului la nivel regional (zona Mării Negre) îl va juca producția obtinută de ruși, care sunt acum în plină campanie de recoltare, dar și deciziile politice luate în legătură cu exporturile. Rusia intenționează să impună în mod permanent cote/limite de export de grâu, așa cum s-a întâmplat pentru o scurtă perioadă la începutul pandemiei.