...
Vasile Topac

AgroGo Cofounder

Palpitații de la prețul porumbului (din Martie 2019)

2019-03-05

De mult nu am mai văzut o perioadă așa de instabilă pentru prețul porumbului ca și aceasta. În ultimele zile, prețul a avut o cădere mare pe bursa MATIF Paris. Asta e cu atât mai ciudat cu cât de regulă, în această perioadă a anului, nu aveam fluctuații majore la porumb.
Știm că în România avem stocuri mari de porumb, deci informația ne interesează și mai mult. Vedeți mai jos un grafic cu evoluția recentă:


Aparent, ce s-a întâmplat pe bursă nu este neapărat o reacție a ceea ce se întâmplă în piața fizică (nu am avut informații publice legate de schimbări majore aici). Pare a fi mai degrabă un rezultat al mutării pozițiilor pe piața futures...

Mi-am amintit că pe vremea când dezvoltam aplicații pentru bursa din Chicago, am întâlnit traderi care modificau aplicația, renunțînd la culorile verde și roșu, folosite pentru creștere respectiv scădere de preț și mergând pe culori neutre. Asta pentru a reduce emoțiile pe care ți le poate transmite un ecran cu multe prețuri pe rosu, emoții care-ți pot afecta deciziile de tranzacționare.
Așa că, dacă aveți stocuri mari de porumb la vânzare, nu vă panicați.
În curând vom primi noi informații din piața fizică, vor apărea noile rapoarte USDA, iar piața bursieră, cel mai probabil, va reacționa în coordonare cu ce se întâmplă pe teren.