...
Vasile Topac

AgroGo Cofounder

Prețul la grâu și porumb, încotro?

2017-09-18

Pentru cei din vestul țării, sperăm că ați scăpat cu bine de furtuna ce s-a abătut aseară. Am văzut multe pagube, inclusiv silozuri îndoite și hale descoperite și cel mai grav, oameni răniți.

Revenind la problemele noastre, săptămâna trecută a apărut raportul despre stocuri, producţie şi consum mondial, pentru luna Septembrie, emis de USDA (autoritate americană recunoscută la nivel mondial pentru statistici și prognoze).
Acesta aduce semnale bune pentru cei care au grâu de vânzare. Astfel, stocurile de grâu la nivel mondial sunt evaluate în scădere iar producţia din UE tot în scădere. Bursele au reacţionat imediat la aceste ştiri, astfel că în ultimele zile preţul pentru grâu la bursa MATIF a crescut simţitor (vedeți graficul de mai jos).

În bazinul mării Negre avem însă competiţie serioasă de la Rusia şi Ucraina, care au avut producţii record. Rămâne de urmărit ce se va întâmpla cu prețul din port; pe de altă parte, exportul înspre occident devine o alternativă tot mai interesantă pentru grâu, lucru pe care-l observăm și în piața AgroGo.

La porumb, chiar dacă rapoartele USDA arată o producţie estimată în scădere în regiunea noastră,  stocurile la nivel mondial sunt evaluate ca fiind mai mari.Reacţia burselor pe piața porumbului a fost nesemnificativă însă.

Ca de obicei, rezumatul rapoartelor USDA îl găsiți structurat și tradus în limba română în secțiunea Rapoarte din AgroGo. Acestea cuprind și prognoze pentru sezonul 2017/2018.

O săptămână rodnică!