...
Vasile Topac

AgroGo Cofounder

RAPORT despre prețurile cerealelor în 2020.

2020-12-30

Salutare dragi prieteni,

Cred că nu mai e cazul să accentuez faptul că anul 2020 a fost unul foarte diferit față de ceilalți. Am avut de toate, pandemie și lock down, o scurtă perioadă de restricții la export, dar mai ales, am avut secetă în multe regiuni ale țării, secetă care a scăzut semnificativ producția de cereale din țară în acest an, iar pentru mulți fermieri a însemnat chiar producție zero, din păcate...

Dacă ne uităm pe cifrele oficale (de la Eurostat), vedem dimensiunea problemei. Producția de porumb din România din acest an este evaluată la 8.7 mil. tone, adică jumătate din producția obținută în 2019.


Evolutie producție porumb (2020 vs. 2019) - sursa Eurostat.

Astfel, România a avut în acest an, cea mai mare scădere a producției de porumb dar și de cereale (agregat) din UE. Productivitatea medie de cereale (tone/hectar) în țară, a scăzut în acest an cu 38.2% față de media ultimilor 5 ani, ajungând la valoarea de 3.02 t/ha (cea mai mică valoare din 2012).

Dar hei, cine a zis că vom avea doar ani buni?; sezoanele slabe sunt o chestiune foarte nedorită, dar la care te poți aștepta în agricultură (și nu numai).


În termeni agro-financiari, anul 2020 a fost unul ieșit din tipare. Știm cu toții că tiparul convențional al evoluției prețurilor este de preț mic la recoltare (din cauza ofertei mari) și preț mare în extrasezon. Ei bine, în 2020, la principalele produse (grâu, floarea soarelui și porumb), am avut parte de creșteri de preț, chiar în perioada de recoltare. Contextul global plus seceta din țară au alimentat acest fenomen la majoritatea cerealelor. Să le luăm pe rând:


Grâu

aici s-a remarcat pentru prima dată faptul că avem o creștere semnificativă a prețului chiar în perioada de recoltare, lucru despre care am scris în acea perioadă într-o postare pe blog.

Acum, grâul încheie anul cu un preț de aprox. 1000 RON/tonă CPT Constanța (livrat la Constanța). Puteți vedea mai jos un grafic cu evoluția recentă (comparativ cu aceeași perioadă din ultimii ani).



Floarea soarelui

În acest sezon, categoric floarea soarelui a fost cultura vedetă. Am avut parte de creșteri foarte mari de preț și o volatilitate extrem de mare (shimbări rapide ale prețurilor). Știm multe cazuri în care fermieri care s-au înțeles cu traderi pentru a le vinde toată cultura la recoltare, făceau în fiecare zi de recoltare un nou contract, cu prețul la zi, din cauză că prețul se schimba semnificativ de la o zi la alta.

Și în cazul florii soarelui, prețul a început să crească de la începutul campaniei de recoltare. De la recoltare, după o scurtă perioadă în care prețul a scăzut, a urmat o perioadă de creștere constantă, actualmente având unele oferte de achiziție în Constanța de aprox. 600 $/tonă, aproape dublu față de aceeași perioadă a anului trecut! Dar ofertele sunt destul de variate, iar tranzacțiile destul de puține.



Porumbul

Și aici am avut același tipar, de creștere în timpul perioadei de recoltare.

Avem parte în acest sezon de cel mai mare preț la porumb din ultimii ani, acesta încheind anul cu o valoare de aprox 895 RON/tonă în regim CPT Constanța.




Aceste prețuri destul de mari au avut un efect de accentuare a situației bune sau rele a fermierilor. Cei care au avut producții decente au reușit să câștige mai bine, iar unii dintre cei cu producții foarte mici sau zero, dacă au avut încheiate contracte forward (ante-contracte cu livrare la termen) pe care nu le-au putut onora, au ajuns să plătească diferențele de preț.

Sper ca după toate greutățile din acest an, lumea să nu tragă concluzii greșite (sub presiunea emoțiilor de moment) și, de exemplu, să considere contractele forward ca fiind rele în sine. Vom încerca în viitorul apropiat să dedicăm o postare pe blog acestui subiect.


Până una alta, vă dorim multă sănătate și Doamne ajută la un 2021 bun și roditor!