...
Vasile Topac

Cofondator AgroGo

Contracte bursiere de tip opțiune (options)

2017-08-28

Din când în când încercăm să luăm o pauză de la analiza cotațiilor și să vorbim despre concepte din piața fizică sau bursieră a cerealelor. Astăzi abordăm un subiect din lumea bursieră, puțin cunoscut la noi și aproape deloc folosit, dar care credem noi că merită menționat: contractele opțiune (OPTIONS). Pe lângă contractele Futures (cu livrare în viitor), ele sunt al 2-lea instrument de tranzacționare ca și popularitate.

Contractele opțiune, inventate de bursa CME din Chicago, au ajuns foarte populare, atât în rândul speculatorilor cât și al fermierilor, morarilor sau traderilor. Aceste contracte, în schimbul unei sume relativ mici (denumită premium), îți dau dreptul (NU obligația!) de a vinde sau cumpăra marfa în viitor la un preț prestabilit. 
De exemplu, un fermier poate cumpăra în luna Ianuarie în schimbul unei sume modice un contract Options de vânzare 50t grâu panificație la prețul de 650lei/t, cu livrare în luna August. Când se ajunge în luna August, dacă prețul grâului a scăzut sub 650lei/t, fermierul poate folosi contractul pentru a vinde grâul la prețul prestabilit. Dacă însă prețul a crescut peste 650lei/t, atunci fermierul poate renunța la contract. De aceea poartă numele de opțiune, execuția lui fiind opțională.
Există contracte opțiune de vânzare în viitor (PUT) sau de cumpărare în viitor (CALL).

În fond, contractele opțiune pot fi privite ca și o asigurare de preț. Plătești o sumă de bani, pe care o recuperezi în caz că piața a mers mult în defavoarea ta, având dreptul de a tranzacționa la prețul prestabilit. Binențeles, aceasta este o explicație simplificată, contractele options putând fi folosite și în scopul de a maximiza profitul, existând o întreagă știință în jurul lor.


Din ce am auzit însă, de când suntem activi în această piață, se întâmplă și la noi ca execuția unor contracte să devină opțiune, dar aici ele ajung să fie soluționate în instanță în loc de bursă... :)

Legat de diferitele moduri de tranzacționare, nu uitați că în AgroGo puteți pune oferte de vânzare/cumpărare atât în piața la zi cât și în piața la termen!

Vă dorim o săptămână cât mai rodnică!