...
Vasile Topac

Cofondator AgroGo

De ce se trimit cereale în containere? Studiu de caz asupra creșterii competitivității traderilor de cereale.

2020-04-27

În ultimii ani, numărul de firme care fac trading de cereale a crescut destul de mult. Există pe piață traderi giganți (de regulă multinaționale) dar și multi traderi regionali care mișcă volume destul de mari de cereale. Dat fiind faptul că a crescut competiția pe această piața, modelele de business au fost adaptate în diverse moduri. Unii traderi colaborează cu fermierii și pe parte de inputuri, alții și-au dezvoltat partea logistică cu focus pe transporturi.


În acest articol facem un studiu de caz asupra firmei de trading cereale Transylvania Invest SRL din Vladimirescu, jud. Arad. Acestă firmă de trading, condusă de către Sergiu Gorban, a avut de multă vreme un focus aparte pe partea de transporturi. Aceștia și-au dezvoltat baza cu acces la calea ferată (la Coridorul IV pan-european) și au investit în acest mijloc de transport, fapt ce le-a oferit un avantaj, prin facilitarea accesului mai ieftin la portul Constanța sau la destinații din occident.

Însă în aceste zile din Aprilie 2020, Transylvania Invest SRL a inaugurat un nou terminal multimodal, în apropierea bazei lor actuale (tot în comuna Vladimirescu) și au încărcat primul tren, cu containere umplute cu cereale.


Recunosc că am fost mirat să aflu că sunt folosite containere convenționale pentru a transporta cereale pe cale ferată și nu vagoane dedicate. Însă Sergiu Gorban, expică avantajele acestei decizii: prin folosirea acestor vagoane se efectuează transportul de cereale la dus, iar la întors se aduce orice alt tip de marfă (orice poate fi transportat în containere). În plus, transportul de la terminal se poate face către mai multe destinații finale, nefiind necesară toată logistica specializată cerealelor. Astfel, "se pot deschide noi piețe", cum ar fi Asia, Africa sau țări din Europa către care înainte nu era rentabil să exporți (datorită costului mare de transport). Spre exemplu, trenul încărcat în această săptămână cu containere de cereale merge spre Olanda, o destinație nouă de export pentru Transylvania Invest.

Le urăm succes celor de la Transylvania Invest cu noul terminal și vom urmării mai departe investițiile pe care le fac agenții economici din agribusiness pentru a-și crește competitivitatea.