...
Vasile Topac

Cofondator AgroGo

OPINIE: Ce impact poate avea interzicerea exporturilor la cereale?

2020-04-10

Prin ordonanța militară nr. 8 anunțată ieri, 09 Apr 2020, se interzice exportul pentru "grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, ulei de semințe, zahăr, ...". Deci aproape toate produsele agricole...

Să ne uităm la cazul grâului. În funcție de dimensiunea stocurilor existente de grâu (pe care autoritățile ar trebui să le cunoască cel mai bine), stoparea exportului la grâu și produse procesate din grâu poate avea sens. Asta doar dacă stocurile existente sunt într-adevăr scăzute, acest lucru fiind cumulat cu un alt factor important,evoluția vremii. Dacă perioada secetoasă din unele zone din România se prelungește, producția de grâu din acest an va fi afectată iar atunci stocurile existente devin mai importante.

Și alte țări precum Rusia și Kazakhstan au impus restricții la exportul de produse făinoase sau grâu, dar pentru perioade scurte de câteva săptămâni. 

Franța în schimb, cel mai mare producător de grâu din UE, a avut exporturi record în această perioadă. Lucru de înțeles, dat fiind faptul că avem o perioadă cu prețuri mari la grâu, iar în domeniul tranzacțiilor, a vinde când prețul e mare e ceva firesc și de dorit, nu un "dezmăț" sau "lăcomie", cum a fost numit la noi.


La porumb lucrurile stau altfel. Aici vorbim de stocuri mari, dat fiind faptul că anul trecut am avut o producție de aprox. 17 mil. tone porumb, iar România este cel mai mare producător și exportator de porumb din UE. Ce vom face cu aceste stocuri dacă exportul nu este permis? Nu putem schimba peste noapte capacitatea de procesare de cereale. În plus, dacă analizăm prețurile din portul Constanța din ultimii ani, vedem că aceasta era cea mai bună perioadă pentru vânzare de porumb (vezi graficul de mai jos cu prețuri medii din ultimii 3 ani).



Din lunie Mai, Iunie va începe noua perioadă de recoltare. Până atunci trebuie pregătit loc pentru depozitarea noilor produse recoltate. În contextul în care România nu are o capacitate de stocare suficient de mare, iar transporturile de cereale se desfășoară cu dificultate (nu vorbim doar de această perioadă a pandemiei, ci în genere, din cauza infrastructurii precare) riscăm să ajungem la blocaje logistice după eliminarea restricțiilor. Acest lucru poate afecta și prețul cerealelor și inclusiv încasările la bugetul de stat.


În concluzie, credem că este esențial ca autoritățile să studieze situația exactă a stocurilor și să decidă restricții doar acolo unde sunt probleme.

De asemenea, suntem sceptici că restricțiile de export pentru porumb se justifică.