...
Vasile Topac

Cofondator AgroGo

Prețuri pentru recolta nouă la orz și rapiță în 2019.

2019-05-10

Salutare prieteni,

Suntem în luna Mai și începem să ne gândim la perioada de recoltare pentru orz și rapiță.

Astfel, merită să ne uităm puțin la ce se întâmplă cu prețurile pentru noul sezon la aceste două produse de bază și populare în România.


Prețurile la orz.

Aici ne bazăm mai mult pe informațiile din piața fizică, orzul nefiind tranzacționat la marile burse.

Prețuri de achiziție din această săptămână pentru orz furajer (recolta nouă, livrare la recoltare), primite de la traderi colaboratori, au fost de 714 RON/tonă (150€/t), CPT Constanța (livrat la Constanța).

Din informațiile primite din piață (jud. Giurgiu), o licitație la orzul din noul sezon desfășurată înainte de Paști pentru o cantitate de peste 6000 tone, s-a finaliziat cu prețul de 141€/t (livrare de la producător).

Binențeles, locația contează foarte mult, proximitatea față de portul Constanța fiind un avantaj. Astfel, nivelul actual al prețului la orz din această perioadă este sub cel de anul trecut, dar mult mai mare față de acum 2 ani.


Prețurile la rapiță

Aici avem beneficiul de a avea prețuri bursiere foarte relevante, rapița fiind un produs foarte popular la bursa MATIF Paris.

Prețul de ieri de la bursa MATIF pentru rapiță au fost de 1725 RON/tonă (362.5 €/t), mai mare față de cel de anul trecut dar mai mic față de acum 2 ani.

Prețul de achiziție la portul Constanța, primit de la traderi colaboratori în această săptămână, a fost de 1690 RON/tonă (355€/t), CPT Constanța.

Din informațiile primite din piața locală, la aceeași licitație din jud. Giurgiu amintită mai sus, au fost adjudecate și 13.000 tone de rapiță din cultura nouă la prețul de 360€/t. Acest preț surprinzător de competitiv, foarte apropiat de cotația bursieră, arată utilitatea asocierii fermierilor în procesul de vânzare al cerealelor și beneficiul vânzării în mod planificat (contracte forward cu licitație).


În curând va apărea raportul USDA pe luna Mai și vom putea afla evoluția stocurilor mondiale și regionale, estimarea producției și a consumului și mai ales vom analiza reacția burselor la aceste noi informații.

Toate cele bune!