...
Vasile Topac

Cofondator AgroGo

Roșu pe burse și emoții mari la Chicago

2019-08-13

Ieri au apărut rapoartele USDA cu informații despre stocuri, consum si producția la nivel mondial, urmărite de majoritatea celor implicați în agribusiness.

Rapoartele au surprins lumea, cu estimări de produție la porumb peste așteptările jucătorilor din piață, indicând creșteri mari pentru Ucraina (producție record chiar), România, Bulgaria... Producția în creștere mai mare decât cea a consumului a dus la estimări de stocuri mai mari.

Ca urmare, o serie de traderi și jucători la bursa din Chicago, cea mai mare bursă de cereale din lume, s-au speriat iar prețurile la porumb și grâu au înregistrat ieri scăderi de aproximativ 10$/tonă. Ca norocul că bursa impune anumite limite la cât poate scădea prețul într-o zi, limită care a fost atinsă ieri la aproape toate contractele de porumb, altfel era posibil să vedem o scădere și mai mare. Oricum, ieri s-a înregistrat cea mai mare cădere a prețului porumbului din ultimii 3 ani la bursa americană.



Și cum astfel de evenimente generează emoții mari și reacții în lanț, am înregistrat scăderi mari de preț la toate produsele agricole tranzacționate și pe piața europeană, la bursa MATIF Paris.

Dacă pentru porumb aceste scăderi se justifică la toate bursele, la grâu contextul mondial nu este așa de nefavorabil vânzătorilor (la grâu avem stocuri mondiale în scădere).

În următoarele zile, când apele (și emoțiile) se vor mai liniștii puțin, vom vedea în ce direcție se va stabiliza trendul prețurilor. În special la grâu, e posibil să vedem schimbări de direcție.