...
Vasile Topac

Cofondator AgroGo

Specificații și detalii contracte MATIF

2017-09-25

La ultimul târg de agricultură la care am participat (Agromalim 2017), unul din subiectele discutate a fost interpretarea prețurilor (cu precădere bursiere) și însemnătatea lor pe plan local. Astfel, ne-am gândit să aducem unele informații adiacente despre anumite prețuri pe care le avem ca și reper.

Despre prețurile CPT Constanța (cu livrare în Constanța) am mai vorbit, dar  despre prețurile bursiere nu am discutat detalii precum condiții de livrare sau calitate, astfel că abordez acum acest subiect, prezentând detalii din contractele de tranzacționare pentru porumb și grâu la bursa MATIF Paris. Contractele de la burse fixează toate detaliile de la baza unei viitoare tranzacții, singura variabilă fiind prețul.

1. Specificații contract de tranzacționare Porumb la bursa MATIF Paris:
- recolta (porumb galben sau roșu) trebuie să fie de origine din UE
livrarea se poate face la silozuri acreditate din Bordeaux, Nantes și alte orașe port din vestul Franței.
calitate: umiditate 15% (max 15.5%), boabe sparte, standard 4% (maxim 10%), boabe încolțite 2.5% (maxim 6%), amestec boabe 4% și alte impurități 1% (maxim 3%). Ultimii patru parametri nu pot avea valori cumulate mai mari de 12%.
- cantitatea standard pentru un contract este de 50 de tone (pentru cantități mai mari se tranzacționează mai multe contracte).
- lunile în care se poate face livrarea sunt Ian, Mar, Iun, Aug și Nov.

2. Specificații contract de tranzacționare grâu la bursa MATIF Paris:
- recolta trebuie să fie de origine din UE
livrarea se poate face la silozuri acreditate din Rouen și Dunkirk (Franța).
calitate: 76 kg/hl, umiditate 15%, boabe sparte 4%, boabe încolțite 2, impurități 2%
- cantitatea standard pentru un contract este de 50 de tone (pentru cantități mai mari se tranzacționează mai multe contracte)
- lunile în care se poate face livrarea Sep, Dec, Mar și Mai.

Binențeles contractele de tranzacționare sunt mult mai stufoase, informațiile prezentate mai sus fiind doar un mic sumar.
Cred că mai merită menționat și faptul că, deși volumele tranzacționate la burse sunt foarte mari, doar aprox. 2% din ceea ce se tranzacționează ajunge să fie livrat. Despre ce se întâmplă cu cealată parte, vorbim altă dată, fiind multe de spus... :)

O săptămână rodnică!
Vasile Topac
cofondator agrogo.ro
vasile.topac@interactions-lab.com

PS: Tot la ultimul târg am primit noi confirmări de la unii clienți că au reușit să tranzacționeze cu succes prin piața AgroGo cantități seminificative, lucru care ne bucură!