...
Vasile Topac

Cofondator AgroGo

Valul prețului record la porumb a ajuns și în Constanța

2021-04-28

Avem parte în această perioadă de o piață a cerealelor extrem de volatilă, cu schimbări majore de preț de la o zi la alta, în special în cazul porumbului.

Săptămâna trecută am avut pe bursa din Chicago cea mai mare creștere a prețului la porumb din ultimii 12 ani, Joi atingându-se chiar valoarea maximă de creștere pe care o permite bursa într-o singură zi.

În câteva zile acest val a ajuns și pe piața fizică de la noi, astfel ieri, în 27 Aprilie 2021 am avut oferte de cumpărare porumb (loturi mari - recolta veche) în portul Constanța la prețuri de până la 220 EUR/tonă (regim CPT Constanța). Acesta este cel mai mare preț de achiziție înregistrat în ultimii ani în Constanța.

Revenind la bursa din Chicago, locul de unde a plecat această creștere, care s-a propagat și la bursele europene, se pare că printre cauzele care au generat acest vârf de preț stau îngrijorări legate de producția de porumb din Brazilia, ritmul de însămânțare mai lent din SUA și mai ales creșterea cererii din China. Totuși, creșterea atât de rapidă, este greu de explicat și înțeles. Valoarea actuală a porumbului pe bursa din Chiago este dublă față de prețul din aceeași perioadă de anul trecut. Vezi grafic cu comparația multi-sezon:

Și grâul, rapița și soia au fost influențate, având și aici schimbări și fluctuații mari de preț, inclusiv la bursa MATIF.Paris. Rămâne de urmărit când și la ce nivel se vor stabiliza prețurile...


Bonus, indicăm aici și câteva cotații DAP Constanța pentru recolta nouă (inclusiv la porumb), de la traderi colaboratori:


Restul conținutului este disponibil doar pentru utilizatorii abonați. Pentru abonare, vezi detalii AICI.
În caz că aveți deja un abonament activ, asigurați-vă ca sunteți logat în AgroGo.