...
Vasile Topac

Cofondator AgroGo

ANALIZĂ: Evoluția prețului la floarea soarelui și porumb în perioada recoltării 2018

2018-09-13

Suntem in plină campanie de toamnă, cu floarea soarelui aproape recoltată iar porumbul în curs de recoltare. Dat fiind faptul că multe tranzacții de vânzare se întampla chiar la recoltare, merita să studiem puțin evoluția prețurilor celor două produse:




  • Floarea soarelui: anul acesta avem prețuri simțitor mai mici față de anul trecut la acest produs. Prețul curent de achiziție al florii soarelui (la traderi colaboratori) este în jurul valorii de 1335 lei, livrat la Constanța, exact cu 100 de lei mai puțin față acceați perioadă din Septembrie 2017. Vestea bună este că în ultimele zile, prețul a fost pe un ușor trend crescător, după ce o lungă perioadă a fost tot pe scădere. Ultimile rapoarte USDA indică exporturi în creștere și stocuri în scădere în acest sezon.


  • Porumbul: aici situația curentă este ceva mai favorabilă, prețul curent, cu livrare în portul Constanța, fiind de 677 lei/tonă, cu 50 de lei mai mare față de cel de anul trecut. Cotația de la MATIF înregistrează o creștere de 100 de lei față de aceeași perioadă din anul trecut. Ultimele rapoarte USDA indică o creștere a producției de porumb în UE (în special în România și Bulgaria) și o ușoară creștere a stocurilor globale de porumb, iar reacția burselor la aceste informații a fost o ușoară scădere a prețului în sesiunea de tranzacționare de ieri (12 Sep).

Rămâne să urmărim ce se va întâmpla în continuare cu prețurile acestor produse; în special porumbul poate fi influențat de evoluția producției și a stocurilor, de reacția burselor și de rezultatele și activitatea vecinilor noștrii din bazinul Mării Negre.