...
Vasile Topac

Cofondator AgroGo

Prețul războiului în piața cerealelor!

2022-02-25

Din păcate avem război în regiune, e și greu de crezut că s-a ajuns aici... 
Iar lumea cerealelor este și ea extrem de interesată și îngrijorată. Mai ales pentru că avem război între Rusia, cel mai mare producător de grâu din continent și Ucraina, cel mai mare producător de porumb din regiune.
Astfel piețele cerealelor au reacționat puternic ieri. La MATIF Paris, cea mai mare bursă europeană de cereale, am avut ieri, în timpul zilei creșteri de peste 40EUR/tonă la prețul grâului și de peste 30EUR/tonă la prețul porumbului.

La sfârșitul sesiunii lucrurile s-au mai așezat. însă toate cerealele au încheiat ziua pe creștere puternică. Vezi grafic pentru grâu:


La modul pragmatic, pentru producători, acesta ar trebui să fie un context favorabil, însă cred că nimeni nu se poate bucura, știind care e prețul plătit pentru acest preț mare la cereale...
Pe de altă parte și prețul la energie a crescut foarte mult ieri, iar problemele cu sursele de îngrășăminte devin și mai complicate.

Să sperăm că nu vor apărea probleme mari și în Marea Neagră, iar zonele internaționale de tranzit vor rămâne sigure.
Altfel, acest lucru ar putea afecta serios și exportul din România, dat fiind faptul că portul Constanța și Marea Neagra sunt principala cale de export de cereale pentru noi.

Doamne ajută la vremuri mai pașnice.