...
Vasile Topac

Cofondator AgroGo

Prețuri record la Grâu 2022 pe bursa MATIF.

2022-05-18

am obișnuit în această perioadă să vedem volatilitate mare la prețuri și niverluri ridicate de preț pe burse la majoritatea produselor agricole (ba chiar la majoritatea materiei prime...).


Grâul însă a ajuns zilele acestea la un nivel record pentru ultimii ani pe bursa MATIF din Paris. Și porumbul este la cote record, dar grâul  s-a detașat în această ultimă creștere:


Contextul actual al războiului a perturbat mult piața, pentru că atât Ucraina cât și Rusia sunt și producători agricoli uriași. Am văzut ce s-a întmplat cu prețul oleaginoaselor, pe baza faptului că producătorul numărul 1 mondial de floarea soarelui e implicat în acest conflict și va avea probabil dificultăți de producție și mai ales export.

Dar ultimele vești, în special cea legată de oprirea exportului de grâu în India (al 2-lea producător de grâu din lume) a bulversat piețele.

E foarte probabil ca India să revină asupra deciziei, la presiunea marilor importatori, dar râmăne de văzut care va fi reacția pieței. De asemenea, rămâne de urmărit cum vor influența tendințele piețelor futures piața fizică din România și Marea Neagră.