...
AgroGo

Echipa AgroGo

Tranzactii cu vremea [Newsletter AgroGo - 8 Mai 2017]

2017-05-30

Pentru că zilele acestea se tot vorbește de vremea dificilă din acest sezon, mă întrebam ce pot face fermierii pentru a se proteja de posibilele efecte negative cauzate de vreme. Dincolo de aspectele tehnice de protecție (la care nu ne pricepem foarte bine) sunt unele instrumente care pot fi folosite:
- înțelegeri cu producătorii/distribuitorii de inputuri, pentru sprijin în caz de îngheț la anumite tipuri de semințe hibrid (am auzit de câteva cazuri la rapiță).
- asigurări de vreme (disponibile și la noi).
- un instrument care la noi nu există, dar e folosit în SUA (și alte regiuni): contracte futures pentru vreme. Da, la americani până și vremea se poate tranzacționa; la bursa CME Chicago există așa numitele weather derivatives (instrumente financiare pentru vreme). Astfel fermierii americani pot tranzacţiona contracte futures pentru vreme (ca o măsură de protecție), iar investitorii pot tranzacţiona aceleaşi contracte pentru un potențial câştig.
Acest lucru ține de cultura americană, unde managementul riscurilor are un rol important într-o afacere. Fermierii încearcă să se protejeze de vremea rea (sau de fluctuațiile de prețuri, dar despre asta vom vorbi în alt newsletter) folosind contracte de la burse.
Chiar dacă aceste instrumente nu există (încă) la noi, mă gândeam că e bine de ştiut ce fel de opţiuni are fermierul american.

În altă ordine de idei, pentru că ştim că sunteți foarte ocupați, am făcut un pas spre dumneavoastră şi de săptămâna trecută am început să trimitem email-uri regulate cu prețurile cerealelor din AgroGo. La început ele vor veni către toate conturile, apoi doar spre abonați. Astfel, în newsletter ne va rămâne mai mult spațiu şi pentru alte informații, sperăm noi utile.

O săptămână rodnică!