AgroGo international, pas 1: Ungaria [Newsletter - 31 Iulie 2017]

Vasile Topac, 2017-09-21

În urmă cu aproximativ 1 an trimiteam către un grup de fermieri o prezentare a unei idei pe care voiam să o materializăm: AgroGo - aplicaţie de informare şi tranzacţionare produse agricole. Feedback-ul pozitiv primit atunci ne-a convins să ne apucăm serios de treabă, astfel că în Octombrie 2016 lansasem oficial prima versiune a serviciului www.agrogo.ro

Între timp s-au întâmplat multe, iar cu ajutorul dumneavoastră am reuşit să creştem serviciul. 
Acum am decis că merită să încercăm să mai facem un pas și să ne extindem şi în alte ţări! Am ales ca și prim pas să începem să ne promovăm în Ungaria. Aveam deja clienţi din Rep. Moldova şi câţiva utilizatori din Ungaria și Polonia, era deci firesc să începem cu locurile de unde aveam deja interes. Credem că extinderea este un lucru bun mai ales pentru a conecta piața din România cu cea din Europa (Piața AgroGo va fi comună pentru toate țările).

Servicul AgroGo internațional va fi disponibil la adresa www.agrogo.net, fiind tradus în limbile:

englezăwww.agrogo.net/en/
maghiarăwww.agrogo.net/hu/
germanăwww.agrogo.net/de/
italianăwww.agrogo.net/it/ ...

Bursa pentru cereale si seceta [Newsletter - 7 August 2017]

Vasile Topac, 2017-09-21

Am umblat perioada aceasta prin vestul țării si am văzut pe câmp foarte mult porumb afectat de caniculă.
Ne-am aștepta ca în aceste condiții prețul porumbului să crescă. Când ne uitam însă pe evoluția prețului porumbului la burse (la MATIF de exemplu), nu vedem creșterea așteptată, ci mai degrabă o stagnare (după scăderea din ultimele săptămâni):
...

Un ochi pe grâu si rapoartele USDA [Newsletter - 17 Iulie 2017]

Arpad Toth, 2017-09-21

Rapoartele USDA din această lună vin cu o serie de informații extrem de interesante despre producția de grâu.  Conform statisticilor NASS (Serviciul Național de Statistică Agricolă din SUA) din luna iulie, primele referitoare la sezonul 2017/18, producția de grâu a Statelor Unite ar urma să fie semnificativ mai redusă decât cea din sezonul precedent.  Această scădere este cel mai probabil cauzată de condițiile severe de secetă ce afectează câmpiile nordice. Oricum, aparent nu doar Statele Unite sunt afectate, se estimează producții mai mici și în China, Australia și chiar și în UE. În sens opus, atât pentru Turcia cât și pentru Rusia se așteaptă producții mai mari. 

În analiza AgroGo de săptămâna trecută, pe care o puteți citi și aici, am vorbit despre o creștere a prețului grâului. Din păcate, acest trend nu a continuat, iar sfârșitul acestei săptămâni a adus o ușoară scădere a cotațiilor bursiere atât la MATIF cât și la Chicago.

...

Dinamica productiei mondiale la grau, acum disponibila in AgroGo [Newsletter - 26 Iunie 2017]

Vasile Topac, 2017-09-21

Pentru a face faţă creşterii populaţiei la nivel modial, producţia agricolă creşte aproape anual. Nivelul creșterii producţiei din anul curent este unul din factorii care influenţează tendinţele preţurilor.
Pentru a face mai accesibile aceste informații, de acum puteţi vedea în AgroGo dinamica producţiei pentru cereale sau oleaginoase. Aşa arată graficul cu evoluţia producţiei mondiale pentru grâu, cu date din luna Iunie (ele sunt actualizate lunar, sursa fiind autoritatea USDA):
...

Semne bune la pretul graului [Newsletter AgroGo - 3 Iulie 2017]

Vasile Topac, 2017-09-21

Vin din depărtări, de peste ocean, semnale bune. La bursa CME Chicago am avut Vineri o creştere semnificativă a preţului la grâu, atingându-se un preţ record pentru ultimul an, de 750 lei/tonă (defapt doar în 2015 au mai fost preţuri la acelaşi nivel). Vedeţi mai jos evoluţia recentă a preţului la grâu:
...

La ce ne ajuta o comparatie multisezon la pretul graului [Newsletter AgroGo - 19 Iunie 2017]

Vasile Topac, 2017-09-21

În SUA, dacă apar probleme majore în conducerea politică a ţării, efectele se simt imediat pe burse, inclusiv la preţurile cerealelor de la bursa CME. La noi, preţurile din port sau de prin ţară însă nu ţin cont de problemele cu moţiunea de cenzură, deci suntem mai norocoşi decât americanii :)

Revenind la oile noastre, una din preocupările pe care le avem în cadrul AgroGo este cum să prezentăm informațiile cât mai simplu şi mai util. Astfel, zilele acestea am modificat modul în care prezentăm prețurile din ultimele sezoane în graficul numit Mașina timpului. De acum, veți putea vedea prețurile pe aceeași perioadă a anului, din ultimii 3 ani, iar prețurile din ultimii 2 ani le veți vedea afișate în avans:

Comparație pentru grâu la MATIF:

...

Functionalitati si date noi in AgroGo (sursa noua de preturi la rapita, mai multe date statistice) [Newsletter AgroGo - 12 Iunie 2017]

Vasile Topac, 2017-09-21

Venim săptămâna aceasta cu o serie de noutăți în AgroGo:
1. Statisticile USDA din AgroGo cuprind acum date atât la nivel mondial cât și la nivel european, pentru aproape toate produsele. Știm că ...

Comparatie preturi in ultimele sezoane (grau si orz)

Vasile Topac, 2017-09-21

Pentru că deja ne gândim la noile recolte, am zis că ar fi util să vedem cum ne situăm la capitolul prețuri în acest sezon față de sezoanele precedente.
Astfel, dacă ne uităm pe graficele ce ne arată prețurile pentru aceeși perioadă din ultimele sezoane (cu funcția Mașina timpului) vedem că prețurile grâului și orzului se situează la un nivel mediu pe ultimii trei ani, ușor mai mare decât cel de anul trecut și ceva mai mic decât cel din 2015. Acest lucru e valabil atât la bursa MATIF cât și în piața locală. ...

Evolutie pret porumb [Newsletter AgroGo - 29 Mai 2017]

Vasile Topac, 2017-09-21

Am văzut perioada aceasta multe oferte de vânzare Porumb în piaţa AgroGo. Acesta e un semn că stocurile de porumb sunt scoase la vânzare tot mai mult. De aceea am zis că poate ar fi util să facem o mică analiză asupra preţurilor la porumb.
Astfel, preţurile bursiere la MATIF sunt în uşoară scădere iar la Chicago în uşoară creştere.
Preţul porumbului în Constanţa este influenţat şi de cele două burse, parcă mai puternic de cea din Chicago, după cum puteţi vedea în graficele comparative de mai jos: ...

Prețuri mai mari la recoltare pentru grâu

Vasile Topac, 2017-07-15

În plină campanie de recoltare a grâului, veștile legate de prețul acestuia sunt destul de bune. Astfel, în ultimele zile, prețul grâului la principalele burse din lume a crescut semnificativ. Cea mai spectaculoasă creștere a avut loc la bursa CME Chicago (cea mai mare bursă de cereale din lume). Aici, prețul grâului a atins nivelul de 800 lei/tonă, o valoare maximă pentru ultimii 2 ani. Prețurile grâului la bursa europeană MATIF Paris s-au lăsat și ele duse de val, crescând la valoarea de 827 lei/tonă, cea mai mare cotație pentru grâu din ultimul an. Vedeți mai jos un grafic cu evoluția prețului la grâu de la bursa din Chicago comparat cu evoluția celui de la MATIF Paris:

...

Preturi piata fizica [Newsletter AgroGo - 15 Mai 2017]

Vasile Topac, 2017-05-30

Pe lângă prețurile bursiere, o importanță mare o au prețurile din piața fizică. Cele două au de regulă aceleași tendințe, însă la burse avem contracte cu livrare în viitor, uneori mai apropiate, alteori mai îndepărtate, iar pe piața fizică avem livrări în prezent sau efectuate deja.
Astfel, pe lângă prețurile bursiere și prețurile de la traderii parteneri, zilele acestea am adăugat prețuri din piața fizică europeană pentru rapiță și orz.
La rapiță, prețurile de la MATIF sunt deja pentru noua cultură (cu livrare în August), astfel că prețurile din piața fizică sunt utile pentru că putem vedea prețuri cu livrare recentă (pentru cultura veche). Am prioritizat și adăugarea prețurilor pentru orz datorită faptului că nu aveam multe referinţe pentru acest produs (nici bursiere nici fizice). Mai jos puteți vedea câteva din noile surse:

...

Tranzactii cu vremea [Newsletter AgroGo - 8 Mai 2017]

Vasile Topac, 2017-05-30

Pentru că zilele acestea se tot vorbește de vremea dificilă din acest sezon, mă întrebam ce pot face fermierii pentru a se proteja de posibilele efecte negative cauzate de vreme. Dincolo de aspectele tehnice de protecție (la care nu ne pricepem foarte bine) sunt unele instrumente care pot fi folosite:
- înțelegeri cu producătorii/distribuitorii de inputuri, pentru sprijin în caz de îngheț la anumite tipuri de semințe hibrid (am auzit de câteva cazuri la rapiță).
- asigurări de vreme (disponibile și la noi).
- un instrument care la noi nu există, dar e folosit în SUA (și alte regiuni): contracte futures pentru vreme. Da, la americani până și vremea se poate tranzacționa; la bursa CME Chicago există așa numitele weather derivatives (instrumente financiare pentru vreme). Astfel fermierii americani pot tranzacţiona contracte futures pentru vreme (ca o măsură de protecție), iar investitorii pot tranzacţiona aceleaşi contracte pentru un potențial câştig.
Acest lucru ține de cultura americană, unde managementul riscurilor are un rol important într-o afacere. Fermierii încearcă să se protejeze de vremea rea (sau de fluctuațiile de prețuri, dar despre asta vom vorbi în alt newsletter) folosind contracte de la burse.
...

Un ochi pe rapita [Newsletter AgroGo - 1 Mai 2017]

Vasile Topac, 2017-05-30

Zilele trecute am publicat o scurtă analiză asupra preţului rapiţei, analiză care a fost preluată de o parte din presa de profil din România (printre care ziarele AgroIntel, Adevarul sau Wall-Street). 
Între timp, chiar dacă Vineri am avut parte de o creștere simțitoare la prețul rapiței la MATIF, de 65 lei/tonă într-o singură zi, ajungând la prețul 1881 RON/tonă, creșterea a fost doar pentru contractul cu livrare în Mai.
De ieri, contractele cu livrare în luna Mai au expirat (conform regulilor MATIF), astfel că de acum contractul de bază pentru rapiță este cel cu livrare în luna August, care este cotat la 1670 RON/tonă.
...

Preturi Sroturi - [Newsletter AgroGo 24 Apr 2017]

Vasile Topac, 2017-05-30

În primul rând sperăm că valul de frig (neașteptat) nu a afectat prea tare culturile dumneavoastră...

Am tot primit semnale de la diverşi utilizatori care ne-au semnalat interesul pentru şroturi. Aveam deja, pe lângă produsele de bază şi prețuri pentru produse procesate (uleiuri), iar acum am completat şi cu celălalt rezultat al procesării, șroturile.
Știm că prețurile pentru șroturi sunt de prim interes pentru fabricile de ulei, producătorii de furaje, ferme de animale,...  Însă prețurile șroturilor, împreună cu al uleiurilor pot fi un indicativ și pentru evoluția prețului produsului de bază (de exemplu prețul uleiului de floarea soarelui influențează si prețul semințelor de floarea soarelui), fiind astfel utile și pentru fermieri.

...

Preturile si conditiile de livrare [Newsletter - 10 Apr 2017]

Vasile Topac, 2017-04-10

Tocmai ne-am întors de la târgul de agricultură AGRARIA de la Jucu, Cluj.
Ne-am bucurat să întâlnim la târg sute de fermieri, unii dintre ei deja clienți AgroGo.
Câțiva clienţi ne-au confirmat că au finalizat cu bine tranzacții de vânzare cereale prin AgroGo (lucru care ne încântă).

Un lucru pe care l-am observat la unii fermieri este confuzia legată de prețurile pentru unele destinaţii, precum Constanța şi condiţiile de livrare.
Preţurile afişate în pagina principală nu includ toate detaliile de livrare, dar dacă intraţi pe pagina unui produs anume, veţi vedea că preţurile au şi termenii de livrare explicitaţi şi locaţia. Să ne uităm pe pagina porumbului:

...

Preturi mazare si un concurs [Newsletter - 02 Apr 2017]

Vasile Topac, 2017-04-02

Pentru că mai mulți clienți ne-au cerut, am adăugat zilele acestea un nou produs: mazărea. Am înțeles că devine o cultură tot mai importantă pentru fermieri (încurajată și de APIA), de aceea apare nevoia prețurilor de referință. Momentan pentru mazăre avem prețuri din Franța (actualizate periodic) și ne vom strădui să identificăm și alte surse. De asemenea, de acum înainte mazărea poate fi tranzacționată și în piața AgroGo. Pentru a vedea prețuri și alte detalii vă așteptăm pe agrogo.ro


...

Directie preturi oleaginoase [Newsletter 27 Mar 2017]

Vasile Topac, 2017-03-27

Preţurile cerealelor şi oleaginoaselor la început de săptămână arată evoluţii relativ normale, fără schimbări foarte spectaculoase (poate o scădere ceva mai pronunţată la Rapiţă).
După cum ziceam şi în mesajele precedente, merită urmărită îndeaproape evoluţia rapiţei (produsul vedetă din sezonul trecut) la MATIF. Curba preţurilor futures (livrare la termen) pentru rapiţă continuă să arate destul de diferit față de celelalte produse, având preţuri în scădere pronunțată de la vară...

Mai jos puteţi vedea o parte din preţurile cerealelor:
...

Curba futures (curba preturilor in viitor) [Newsletter 20 Mar 2017]

Vasile Topac, 2017-03-20

Toți ne dorim să aflăm în ce direcție va merge piața. Chiar dacă știm că e aproape imposibil de prezis acest lucru, pe lângă experiența și intuiția fiecăruia, sunt diferite informații care ne pot da indicii despre direcția pieței.
Prețurile futures (contracte cu livrare în viitor), despre care am mai vorbit, ne pot da semnale în această privință. Pentru a putea interpreta rapid aceste prețuri, am adăugat în versiunea AgroGo Profesional un grafic denumit Curba Futures. Prin acest modul puteți vedea dintr-o privire cum se tranzacționează în prezent contractele cu livrare în viitor în sezonul actual și următor. Ca să vorbim cât mai aplicat, să aruncăm o privire asupra curbei pentru Porumb la bursa MATIF:
...

Preturi Constanta vs. Chicago [Newsletter AgroGo - 20 Feb 2017]

Vasile Topac, 2017-03-15

Am întâlnit uneori oameni care se întrebau pentru ce prezentăm prețuri de la bursa din Chicago, pentru că e prea departe ca să conteze.
Ca să vorbim cât mai obiectiv, (dincolo de faptul că bursa din Chicago e cea mai mare și mai veche pe parte de cereale din lume), am zis să facem o analiză comparativă a preţurilor grâului din Chicago cu cele din portul Constanţa pe ultimii 3 ani:
...

VERDE la toate preturile [Newsletter AgroGo 12 Feb 2017]

Vasile Topac, 2017-03-15

Verde e o culoare mult îndrăgită de cei care vând la bursă, pentru că e asociată cu indicatorul de creștere al prețului.
Ei, la începutul acestei săptămâni toate prețurile pentru cerealele și oleanginoasele din AgroGo sunt pe verde. Nu țin minte să mai fi văzut recent creștere la toate preturile pentru cereale.
O fi o evoluție de moment sau va persista?, nu știm... cert e că pentru fermieri este un semn bun:
...

Pretul corect al cerealelor [Newsletter AgroGo 13 Mar 2017]

Vasile Topac, 2017-03-13

Încep cu prezentarea prețurilor la porumb şi la grâu pentru acest început de săptămână:

Prețurile de la burse sunt informații extrem de utile, fiind cele mai transparente prețuri de referinţă disponibile. De asemenea, evoluţia prețurilor bursiere influențează tendinţele pieței locale (avem multe grafice comparative care pot demonstra asta). 
Este însă prețul din piața locală la aceeaşi valoare cu cel de la bursă (să zicem MATIF Paris)? De regulă nu... ...

Lansare Piata la Termen [Newsletter - 06 Mar 2017]

Vasile Topac, 2017-03-06

Lansăm astăzi în AgroGo secţiunea Piața la termen.
Pe lângă modulul existent de Piață (la disponibil), de acum vă punem la dispoziție și o piață unde puteți plasa oferte de cumpărare sau vânzare cu livrare la un termen în viitor. Avem deja oferte active în vestul țării pentru contracte cu livrarea la recoltare:
...

Piata Futures la cereale [Newsletter - 27 Feb 2017]

Vasile Topac, 2017-03-06

Încep cu prezentarea prețurilor pentru acest început de săptămână (nu am văzut schimbări spectaculoase, poate o scădere mai pronunțată la rapiță pe bursa Matif):
...

PROMOTIE abonament Agrogo Trade Anual - 13

AgroGo-Sales, 2017-02-16

Zilele acestea avem o promoție pentru serviciul agrogo.ro
La abonarea pentru AgroGo Trade Anual, plătiți 500 lei + TVA (contravaloarea a 10 luni de abonament) și primiți acces 13 luni....

[Newsletter AgroGo - 06 Feb 2017] Moldova e cu noi

Vasile Topac, 2017-02-16

Avem câteva noutăți săptămâna aceasta:
- În primul rând avem o sursă nouă de prețuri, traderul Landmar (din Botoșani) activ în regiunea Moldova. Astfel avem referințe de preț si pentru zona Moldovei, lucru mult cerut de către unii clienți.
- La noutăți mai avem și grafice restilizate, viteze mai mari de încărcare a site-ului și un mic tutorial VIDEO despre folosirea AgroGo.

...

[Newsletter AgroGo - 30 Ian 2017] Consiliul concurentei recomanda o bursa

Vasile Topac, 2017-02-16

Încep întâi cu prezentarea prețurilor cerealelor de la sfârșitul săptămânii trecute. Porumbul și rapița au fost în ușoară creștere toată săptămâna la MATIF, în rest nu am avut evoluții spectaculoase:

(Mai multe prețuri și cotații pe agrogo.ro )
...

Lansare Piata de INPUTuri

Vasile Topac, 2017-02-16

Anunțăm "ofical" lansarea pieței de inputuri din AgroGo.
Piața de inputuri se dorește a fi o interfață între fermieri și distribuitorii de inputuri. Ea e împărțită pe 3 categorii: semințe, uz fitosanitar și îngrășăminte.

Pentru ca acest concept să funcționeze avem nevoie de implicarea dumneavoastră. Dacă sunteți distribuitor sau fermier vă invităm să plasați oferte sau cereri de inputuri.
Știm că oferta de inputuri este vastă, așa că recomandăm fermierilor să plaseze anunțuri de cumpărare inputuri cu nevoile lor concrete.
...

Tutorial VIDEO de utilizare AgroGo

Vasile Topac, 2017-02-03

Am realizat în această săptămână un mic tutorial video cu o prezentare generală a serviciului AgroGo. Vă invităm să-l vizionați și sperăm să vă ajute în utilizarea platformei.
...

[Newsletter AgroGo 23 Ian 2017] - Rapita la raport

Vasile Topac, 2017-02-02

Vorbim azi despre rapiță. Pentru cine a produs rapiță în sezonul trecut a fost un an bun. Au fost prețuri bune la rapiță, a fost și cerere (la noi în piața AgroGo majoritatea comenzilor pentru rapiță au fost de cumpărare).
Ca să vorbim mai concret despre evoluția prețurilor la rapiță, să aruncăm privirea asupra prețului rapiței la bursa MATIF Paris, pe un grafic comparativ (ultimii 3 ani):

...

[Newsletter AgroGo - 16 Ian 2017] - Cate burse atatea obiceiuri...

Vasile Topac, 2017-01-25

Câte burse atâtea obiceiuri... Preluăm prețuri și cotații pentru cereale de la tot mai multe burse și surse adiacente. Fiecare bursă folosește unitatea de măsură specifică zonei, la francezi e euro/tonă, la noi în piață e lei/Kg iar la americani e cenți/bușel (da, greu de crezut dar cuvântul bușel - derivat din bushel -există și în limba Română...). Dacă vrei să compari aceste prețuri e nevoie de ceva efort și cel puțin o cafea...

E un lucru mărunt și nu e ceva nou, dar voiam să amintesc faptul că AgroGo face toate aceste transformări pentru dumneavoastră, prezentând toate prețurile în aceeași unitate (standard e RON/Tonă), iar dacă preferați altă monedă puteți schimba acest lucru din setări.

...

[Newsletter AgroGo - 3 Ian 2017] - Semne bune anul are (porumb MATIF)

Vasile Topac, 2017-01-25

Sperăm că ați petrecut cu bine sărbătorile și v-ați încărcat (fizic și sufletește) pentru un nou an.

Anul 2017 începe cu semne bune, chiar foarte bune dacă ne uităm la prețul porumbului pe principala bursă din regiune, MATIF Paris, care are un vârf de creștere aceste zile:


...

[Newsletter AgroGo - 19 Dec 2016] - Rapoarte USDA in limba romana

Vasile Topac, 2017-01-25

Dacă tot se apropie perioada cadourilor, venim și noi cu un cadou pentru utilizatorii AgroGo: de acum găsiți în AgroGo o secțiune nouă denumită Rapoarte, unde veți găsi rapoartele USDA pentru luna curentă

USDA (United States Department of Agriculture) este autoritatea cea mai respectată în materie de statistici și prognoze în legătură cu producția, consumul și stocurile la nivel mondial pentru principalele clase de produse agricole. Rapoartele USDA pot influența deciziile multor jucători importanți din piața cerealelor și implicit prețul cerealelor. 
În AgroGo veți găsi sumarul rapoartelor USDA tradus în limba română, structurat pe categorii de cereale. În viitorul apropiat vom adăuga și graficele adiacente rapoartelor.
...

[Newsletter AgroGo - 13 Dec 2016] - Preturile cerealelor dupa alegerile parlamentare

Vasile Topac, 2017-01-25

Am amânat cu o zi trimiterea newsletter-ului din săptămâna aceasta pentru a lăsa loc decantării impresiilor și sentimentelor de după rezultatele votului.
Dacă trăiam în SUA, acum eram cu ochii pe evoluția burselor, care adesea se mișcă puternic imediat după alegeri. Dar nu e cazul. Prețurile cerealelor au fost relativ stabile, porumbul este în usoară creștere la începutul acestei săptămâni (atât la burse cât și în țară), iar grâul scade ușor la bursa din Paris dar crește pe piața locală.
Includ mai jos câteva prețuri ale cerealelor de ieri.
...

[Newsletter AgroGo - 5 Dec 2016] - Preturi de referinta din piata AgroGo

Vasile Topac, 2017-01-25

Reveniți cu forțe proaspete după minivacanța de ziua națională, vă invit să aruncați o privire asupra prețurilor cerealelor. Porumbul și grâul au avut prețurile într-o ușoară scădere sătpămâna ce a trecut:Revin asupra recomandării de a pune oferte cu preț în piață.
...

[Newsletter AgroGo - 28 Nov 2016] - Preturi Orz si Grau furajer

Vasile Topac, 2017-01-25

Pentru că ne-a fost cerut de mai mulți utilizatori, am adăugat două produse noi pe lista cerealelor pe care le monitorizăm și care pot fi tranzacționate: Orz și Grâu furajer. Pentru ambele oferim prețuri atât de la traderi din țară (United Grain) cât și de la burse din regiune (LIFFE Londra și Budapest Stock Exchange).
Puteți vedea în imaginea de mai jos prețurile curente pentru cele două produse:
...

[Newsletter AgroGo - 21 Nov 2016] - Surse noi de preturi: traderul United Grain

Vasile Topac, 2017-01-25

Nu știu dacă ați văzut deja, dar prețul Grâului la Paris tot crește ultimele zile, ajungând la un maxim pe ultima perioadă.
Evoluția prețurilor pentru celelalte cereale nu o voi comenta, dar vă invit pe dumneavoastră să le studiați (cert e că sunt destul de volatile perioada aceasta). 

...

[Newsletter AgroGo - 7 Nov 2016] Impresii INDAGRA-2016 si functia "masina timpului" din AgroGo

Vasile Topac, 2017-01-25

Tocmai am revenit de la târgul INDAGRA din București. A fost un târg divers, ca de obicei multe utilaje, producători de inputuri dar mai ales foarte mulți producători de silozuri. O fi acesta un semnal că tot mai mulți agricultori au înțeles că e greu să câștigi din cereale dacă nu ai/investești în spații de depozitare?
Ar fi multe de povestit de la târg, dar să ne concentrăm pe ale noastre.

Prețurile la principalele cereale au fost destul de stabile ultima săptămână, porumbul a scăzut ușor și pe bursa Matif din Paris, după ce avusese o creștere accelerată acum 2 săptămâni.

...

[Newsletter AgroGo - 14 Nov 2016] Surse prețuri floarea soarelui

Vasile Topac, 2017-01-25

Foarte multă lume ne-a spus că găsesc foarte greu prețuri de referință pentru floarea soarelui. Astfel am adăugat o nouă sursă de prețuri (zilnice): Budapest Stock Exchange (BSE), unde se tranzacționează și Floarea soarelui.

Aveți în imaginea de mai jos prețul la început de săptămână pentru mai multe cereale de bază (click pe imagine pentru a vizualiza datele in site-ul agrogo):

...

[Newsletter AgroGo - 24 Oct 2016] - Evolutie pret porumb MATIF

Vasile Topac, 2017-01-25

E încă perioada recoltei la porumb, așa că merită să aruncăm o privire asupra prețurilor.
Porumbul trece printr-o perioadă cu prețuri fluctuante pe burse însă cu prețuri mai mari față de Septembrie (atât la MATIF Paris cât și la CME Chicago).
În portul Constanța prețul a scăzut, iar în țară porumbul e estimat cu cel mai mic preț în regiunea Banat, mult sub Muntenia sau Oltenia.
Vezi evoluția prețului la proumb în Banat aici:

...

[Newsletter AgroGo - 31 Oct 2016] - Pret grau la bursa MATIF

Vasile Topac, 2017-01-25

Multe noutăți în această săptămână, începem însă cu ceea ce ne interesează mai mult, prețuri :)

1. Vorbim despre grâu astăzi. Săptămâna trecută prețul acestuia a fost în scădere în Oltenia dar în creștere în celelate regiuni. Și la bursa din Paris acesta s-a apreciat ușor (vezi grafic)

...