...
Vasile Topac

Cofondator AgroGo

Analiză prețuri cereale 2022 vs. media ultimilor 5 ani

2023-01-27

Salutare prieteni,

Faptul că ultimul sezon agricol a fost total ieșit din tipare, e clar. Dar care sunt aceste tipare la care ne raportăm? Deși e foțat numele de "tipar" când vorbim de prețuri, știm că de regulă prețurile cerealelor au o anumită sezonalitate. Iar acest lucru se poate vedea când ne uităm la prețul mediu pe mai mulți ani.

Așa că am pregătit câteva grafice pentru Grâu, Rapiță și Porumb în care comparăm evoluția prețului din 2022 cu evoluția prețului mediu din penultimii 5 ani (perioada 2017 - 2021).


1. Grâu panificație

Astfel, începem cu grâul de panificație, analizând cotațiile CPT Constanța (deci livrat la Constanța) pe perioadele de timp amintite mai sus. 


Graficul arată media lunară a prețului pe diferite sezoane (pe axa orizontală avem lunile din an).

Putem observa rapid câteva aspecte:

- în 2022, avem o curbă de creștere a prețurilor în lunile din mijlocul anului, apropiate perioadei de recoltare, pe când în media ultimilor 5 ani curba e inversă (prețuri mai mici la recoltare).

- vedem în 2022 un salt mare al prețului în luna Martie, urmare a începerii războilui din Ucraina în 24 Februarie 2022.

- evident, diferențe mari la nivelul sumei pe fiecare lună, știm că prețurile au crescut mult în 2022 (atât la cereale cât și la inputuri).

Primul aspect pare însă cel mai interesant, pentru că afectează unele paradigme clasice legate de perioada optimă de vânzare și rentabilitatea depozitării.


2. Rapiță.

La rapiță ne-am uitat la prețurile de la bursa pariziană MATIF, pentru că e cel mai important reper pentru acest produs:


Restul conținutului este disponibil doar pentru utilizatorii abonați. Pentru abonare, vezi detalii AICI.
În caz că aveți deja un abonament activ, asigurați-vă ca sunteți logat în AgroGo.