...
Vasile Topac

Cofondator AgroGo

Cât de diferite sunt preturile porumbului la Constanta si Chicago?

2019-11-28

Salutare prieteni,

Poate v-ați întrebat uneori cât de relevante sunt pentru România prețurile futures de la burse îndepărtate, precum cea din Chicago.

Vă spunem din start că, pentru unele produse cum e porumbul, e extrem de relevant. Pentru a înțelege de ce, deocamdată zic doar că SUA e cel mai mare producător și exportator de porumb din lume, depășind de departe alți producători. Astfel, prețurile de la bursa din Chicago, care este și cea mai mare bursă futures din lume, ajung să fie extrem de relevante în întreaga lume, inclusiv la noi, cu mențiunea că trendul lor este mult mai relevant decât valoarea efectivă pentru noi.

Pentru a vă convinge de acest lucru, aveți mai jos un grafic cu o comparație a evoluției prețului la porumb în portul Constanța (am folosit prețuri CPT Constanța, de la traderi colaboratori) și a evoluției prețului din Chicago.


Linia albastră arată prețurile CPT Constanța iar cea gri prețurile CME Chicago.


Mai mult decât atât, am observat că evoluția prețului porumbului din portul Constanța e mai apropiată de cea de la bursa din Chicago decât de bursa MATIF Paris (atenție, acest lucru este valabil doar pentru porumb).

O notă importantă ar mai fi faptul că trendul prețurilor busiere este mult mai relevant pentru noi decât valoarea lor efectivă.

Am mai abordat mai demult acest subiect, dar l-am reluat cu grafice actuale pentru în consider important.