...
Vasile Topac

Cofondator AgroGo

Lozul câștigător al sezonului: depozitarea rapiței!

2022-01-10

Salutare dragi prieteni și La mulți ani!


În acest sezon, cine a ales să depoziteze rapiță, poate considera că a tras lozul norocos.
Aceasta pentru că rentabilitatea depozitării pentru această oleaginoasă a fost una uriașă în acest sezon, cu o diferență de 300 EUR/tonă din perioada recoltării și până acum.
Vezi grafic evoluție preț Rapiță:


Astfel, dacă cineva a depozitat 100 de tone de rapiță, a obținut un surplus de 30.000 EUR față de câștigul pe care l-ar fi avut dacă vindea în perioada recoltării. În ultimii ani, rar ne-am întâlnit cu randamente care să se apropie de acest nivel pentru stocarea unui produs agricol. 

Deși oleaginoasele au fost pe trend puternic crescător încă din sezonul trecut (vezi floarea soarelui, uleiul de palmier și soia), rapița a reușit totuși să surprindă prin nivelul de preț ajuns la un record absolut în această iarnă.

Nu ne dorim ca prin acest articol, cei care au vândut la recoltare să se simtă vinovați. Cotațiile futures, analizate la vremea recoltării nu indicau o asemenea creștere. Oricum, prețul obținut pentru rapiță chiar și la recoltare a fost unul suficient de bun, pentru a asigura profitabilitatea culturii. Însă, rămâne valabilă recomandarea oarecum generală, în special pentru cei cu volume mari, de a nu vinde totul la recoltare sau în aceeași perioadă.

Pentru noul sezon, cotațiile futures pentru rapiță indică o revenire a prețului pentru viitoarea cultură în jurul valorii de 590 EUR/t. Dar cu această dinamică puternică a evoluției prețului la rapiță, lucrurile se pot schimba rapid.