...
Vasile Topac

Cofondator AgroGo

Petrolul și porumbul, implicații prețuri în 2020.

2020-05-11

Probabil ați tot văzut în perioada pandemiei știrile legate de prăbușirea prețului petrolului pe bursele internaționale, din cauza scăderii masive a consumului.

Acest lucru a avut un impact direct și asupra prețului combustibilului la pompe. 

În principiu, aceasta e o știre bună pentru agricultură, dat fiind faptul că una din cheltuielile destul de mari pentru fermieri o reprezintă achiziția motorinei.

Mai mult decât atât, acest lucru poate avea un impact pozitiv nu doar asupra reducerii costurilor lucrărilor agricole, dar și al transportului (atât rutier, cât și cel maritim, un factor important în ecuația exporturilor).

Dar, această scădere a prețului are și un impact negativ asupra prețului unor produse agricole. Spre exemplu, în piața din Statele Unite, prețul porumbului a scăzut destul de mult, fiind semnificativ mai mic față de prețul din aceeași perioadă din ultimii ani (vezi graficul alăturat).


Dar ce legatura are petrolul cu porumbul? În unele piețe, precum SUA, o bună parte din porumb (aprox. o treime) este folosit pentru producția de bio-combustibili. Și cum petrolul este un concurent direct al bio-combustibilului, scăderea prețului s-a propagat în cascadă, până la prețul porumbului, Cât despre impresia că acest lucru se întâmplă departe de noi și nu ne afectează, am mai discutat acest aspect. SUA fiind cel mai mare producător și exportator de porumb din lume, iar bursa din Chicago având cele mai mari volume la tranzacțiile cu porumb din lume, evoluția prețului de la această bursă poate influența prețurile pe tot mapamondul.

Se presupune că după încetarea pandemiei prețul petrolului își va reveni (a început să se stabilizeze deja pe burse), influențând probabil și prețul porumbului. Oricum, acest an va fi unul atipic, în care putem vedea tipare ale evoluției prețului neobișnuite.

Să sperăm în primul rând la o producție bună, iar între timp noi vom încerca să semnalăm schimbările semnificative ale trendurilor de preț (curente sau futures), pentru a fi aproape de ce se întâmplă în piața internațională sau regională.