...
Vasile Topac

Cofondator AgroGo

Preţul grâului 2018 - un vârf neaşteptat, record pe ultimii ani

2018-08-10

Zilele acestea veştile proaste referitoare la pesta porcină africană aproape că au monopolizat ştirile din domeniul agricol. Un subiect foarte important pentru fermieri riscă să treacă neobservat: preţul grâului.

Dacă până în luna Iulie 2018, preţul era similar cu cel de anul trecut, în ultima lună evoluţia preţului la grâu a trecut pe un trend puternic crescător. Astfel am ajuns ca zilele trecute să vedem cotaţia grâului de panificaţie la bursa MATIF Paris atingând valoarea de 1000 lei / tonă. E o valoare record pe ultimii ani, un asemenea nivel nu s-a mai înregistrat din 2014 până acum.

Valul de creștere al prețului s-a propagat și în piața fizică din România, ajungând în aceste zile să avem prețuri de achiziție CPT Constanța de peste 880 lei / tona (livrat la Constanța). Aceasta înseamnă o creștere de 150 lei/tonă într-o singură lună! În graficul de mai jos puteți vedea o comparație între evoluția prețului la bursa MATIF Paris și prețul CPT Constanța (de la un trader partener).


Printre factorii care cel mai probabil au influențat piața se numără atât starea vremii cât mai ales infromațiile din luna Iulie (vezi și rapoartele USDA) care arătau o prognoză a stocurilor și producției de grâu în scădere semnificativă pentru sezonul viitor (2018/2019).

Această creștere, în special la acest nivel, era greu de anticipat, atât pentru jucătorii de la bursă cât și pentru fermieri. Dacă aruncăm o privire asupra evoluției prețului la grâu pe perioada verii în ultimii 3 ani, vedem că anul acesta e total diferit față de anii precedenți:

Linia albastră reprezintă evoluția din vara 2018, iar gri și verde ne indică prețul pentru vara din 2017 respectiv 2016.

Ce se va intampla mai departe? A fost acesta doar un val trecător sau o creștere de durată? Greu de spus; ultimele 2 sesiuni de tranzacționare a grâului s-au încheiat cu o scădere de preț. Rămâne de văzut care vor fi informațiile din piață legate de producție și stocuri din luna August.

În orice caz, prețul grâului merită urmărit îndeaproape în următoarea perioadă.