...
AgroGo

Echipa AgroGo

Un ochi pe rapita [Newsletter AgroGo - 1 Mai 2017]

2017-05-30

Zilele trecute am publicat o scurtă analiză asupra preţului rapiţei, analiză care a fost preluată de o parte din presa de profil din România (printre care ziarele AgroIntel, Adevarul sau Wall-Street). 
Între timp, chiar dacă Vineri am avut parte de o creștere simțitoare la prețul rapiței la MATIF, de 65 lei/tonă într-o singură zi, ajungând la prețul 1881 RON/tonă, creșterea a fost doar pentru contractul cu livrare în Mai.
De ieri, contractele cu livrare în luna Mai au expirat (conform regulilor MATIF), astfel că de acum contractul de bază pentru rapiță este cel cu livrare în luna August, care este cotat la 1670 RON/tonă.
Astfel, am putea zice că prețul de bază al rapiței la MATIF e mai mic de astăzi cu 211 RON/tonă. Sună alarmant, dar acest aspect era vizibil de mai multă vreme în Curba futures (secțiune care prezintă cotațiile futures (la termen) într-un mod simplificat, disponibil în AgroGo Profesional):

Aceste cotaţii se schimbă zilnic (influențând și forma curbei), iar în contextul în care se anunţă un sezon cu preţuri volatile la rapiţă, ar fi recomandat să ținem un ochi pe ele.